Алпийска експедиция “КАЗБЕК – 2003”

Организатор: Русенски Клуб за Пътешествия Бяла Звезда

Времетраене – 22.07. – 03.08.2003 год.

Участници – 5 души:

1.      Явор Асенов – главен ръководител

2.      Явор Събчев – технически ръководител

3.      Анатолий Стойнов - лекар

4.      Борислав Лаков - участник

5.      Иван Радев – участник

Маршрут – Русе – Истанбул – Тбилиси – Казбеги – Тбилиси – Истанбул – Русе.

Провеждане:

Пътуването се осъществи с автобуси, като административните неприятности започнаха още от границата ни с Турция, където ни заставиха да платим по 70 долара на човек транзитни визи. В Истанбул разгледахме забележителностите и се изкъпахме в Босфора, за да съберем последни слънчеви лъчи за високата планина. До Тбилиси пътувахме повече от 36 часа в компанията на куфарни търговци от всички бивши страни на ОНД. Поразително е как повечето пътници в тази част на света, говорят поне по 3-4 езика – турски, руски, грузински, арменски. С автобуса се пренасят огромен брой товари и алъш-веришът е на почит. От тази дейност богатеят и търговци и представители на всякакви служби по митници и полиции. Банкнота от 5 долара отваря и здраво заключени врати. Толкова струва от платената любов до неписаните такси, за да се откупиш за някакво несъществуващо прегрешение.

До подножието на върха от Тбилиси пътувахме с такси.

Изкачването протече в два етапа. Първият бе аклиматизационен. Достигнахме за два дни до щурмовия лагер на кота 3670 м, наречен Бетлееми хат. След още ден бяхме готови да предприемем първи опит за достигане най-високата точка на върха. За съжаление през цялото време, метеоусловията бяха крайно неподходящи за същинска атака. Всяка нощ ставахме в 1.00 часа за да тръгнем към върха, но ни връщаше силния снеговалеж и непрогледната гъста мъгла. Правихме 3 опита, но максимално достигнатата от нас височина бе 4300 м. По-нагоре бе твърде рисковано да продължаваме в условията на пълна липса на видимост. От всички алпинисти, пребиваващи в щурмовия лагер по това време, ние достигнахме най-висока точка по маршрута. Независимо от липсата на късмет, двама от участниците подобриха личните си височинни постижения, като достигнаха неизкачвана от тях все още височина и като цяло групата оттренира различни техники и начини на предвижване по ледник. Извършихме добро разузнаване на цялата околност и на съществуващите подстъпи за Казбек и това са добри предпоставки за бъдещ успех на този връх.

Завръщането ни обратно отново не мина без административни перипетии по митници и КПП-та. Здравето на всички участници в експедициаята е отлично.

 

Връх Казбек:

Връх Казбек е висок 5043 м. Намира се в Грузия – планината Кавказ. Изходният пункт за изкачването му е селището Казбеги, което отстои на 165 км от столицата на Грузия – Тбилиси. Легендите разказват, че националния герой на Грузия – Амирани /еквивалент на гръцкия Прометей/ е бил първия човек, който дръзнал да премери сили с предизвикателството на Мкинварцвери /това е местното название на Казбек и означава – Ледена планина/. Според грузинските историци, някой си Йосеб от Кеви изкачил върха още по времето на цар Ерекле ІІ / 17 век/. Официално е прието обаче да се смята, че първопокорител на върха е английския алпинист Дъглас Фрешфийлд през 1868 год, с помощта на водачи от село Казбеги.

Идеята:

Опита за изкачване на вр. Казбек от алпинисти на РКП Бяла Звезда бе част от подготовката им за експедиция на първенеца на Сев. Америка – вр. МакКинли – 6193 м надм. височина през 2004 год.  МакКинли пък е третия връх, който ще опитат да изкачат русенци, от континенталните първенци на Света. През 1999 год. в тежки зимни условия, бе изкачен първенеца на Европа – вр. Елбрус – 5642 м – Кавказ – Русия, а през 2001 год. – първенеца на Ю. Америка – вр. Аконкагуа – 6960 м. Алпинистите на Бяла Звезда държат височинния рекорд на града ни и за пета поредна година организират експедиция до някоя световна планинска система:

Спомоществователи:

ДЕЛТА БЪЛГАРИЯ АД

БАЛКАНФАРМА АД

ФЕЛА ПЛАНУНГ – Швейцария

РОТАРИ КЛУБ РУСЕ-ДУНАВ